Stoofschotel met kip of rundvlees

Wot (spreek uit als ‘whot’) is de Ethiopische term voor stoofschotel en Doro Wot is een stoofschotel van kip op de Ethiopische manier. Het is een heerlijk gerecht en wordt meestal met veel plichtplegingen geserveerd bij <a href=”index.php?id=24&type=1″>indjerra</a> (het bekende Ethiopische brood). Iedereen prikt in de Doro Wot en de bijgerechten, neemt stukjes brood om nog wat meer wot te kunnen dippen en eet met de vingers.
Het kippenvlees kan ook vervangen worden door rundvlees – dan wordt het gerecht Beg Wot genoemd. De onderstaande foto toont Beg Wot.

Bereidingswijze

Smelt de boter of de ghee in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de uien in 10 minuten goudbruin. Roer de tomatenpuree met 125 ml water tot een romige pasta. Roer deze door de uien met knoflookzout, Zwarte peper, Spaanse pepers en de resterende 625 ml water. Breng op smaak en laat het geheel dan ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Prik ieder stukje kip en ieder ei in met een spies of een vork en leg dit in de pruttelende saus. Roer dit goed door, zodat kip en eieren rondom bedekt zijn met de saus. Laat het geheel dan bij lage temperatuur 30 tot 40 minuten pruttelen of zolang tot kip en eieren het aroma van de saus hebben aangenomen, de kip gaar is en de saus is ingedikt.
Dien op met indjerra of gekookte rijst. Zet de schaal met indjerra in het midden van de tafel of doe het op de Ethiopische manier: bedek een grote, platte schaal met indjerra, doe de Doro Wot in het midden met daaromheen allerlei groenten en nodig uw gasten uit om zonder bestek gezamenlijk hiervan te eten: breek stukjes indjerra af en doop die in de Doro Wot. Het geeft een geheel nieuwe dimensie aan intimiteit!
» VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten

IngrediëntenHoeveelheid
Boter of ghee125 gram
Ui4 grote, in blokjes gesneden
Tomatenpuree185 gram
Water750 ml
Knoflookzout10 gram (2 theelepels)
Zwarte peper5 gram (1 theelepel), versgemalen
Rode Spaanse peper2, in blokjes gesneden
Kippenvlees1 kg, in stukjes
Eieren6, hardgekookt en gepeld