Gerechten uit Ethiopië

Waarschijnlijk verbaast het menig bezoeker van onze site waarom wij Etiopische gerechten vermelden. Wij zijn nog nooit in Afrika, laat staan in Ethiopië geweest. Toch hebben wij enkele malen het geluk mogen beleven om in een Ethiopisch eethuis in Amsterdam te mogen eten.
Vrienden gingen kinderen uit Ethiopië adopteren en wilden in de voorbereiding op hun reis naar Ethiopië ook wat kennis van de Ethiopische keuken opdoen. Er bestaan natuurlijk kookboeken met gerechten maar het is veel leuker om zo’n experiment ook in een restaurant op te doen.
Daarom togen wij naar Lalibela in Amsterdam (geen idee of het nog bestaat) en werden wij verrast met bijzonder aangename gerechten. Het beviel zo goed dat we daarna nog een aantal keer met steeds andere vrienden in dat restaurant zijn gaan eten. Natuurlijk werden sommigen door hun collega’s met vooroordelen bestookt zoals “Eten bij een Ethioop? Ja, dan krijg je niets :-)”. Flauwe grap natuurlijk en bijzonder onterecht.
Als je bij Lalibela gaat eten moet je je even realiseren dat je met je handen eet, je krijgt geen bestek. Behalve als je uiterst ‘beschaafd’ bent opgevoed en hebt geleerd dat je nooit zonder bestek mag eten, is dat natuurlijk geen probleem.
De gerechten die we hier vermelden hebben we zelf verschillende malen bereid voor gasten en zelfs voor een grote groep tieners tijdens een zomerkamp dat in het teken van Afrika stond. Natuurlijk vonden ze het vreemd… maar wel lekker!